top of page
Schermafbeelding 2024-07-10 090242.png
bremberg.png

INSCHRIJVINGEN

Groenstraat 16
3294 Molenstede
013/33.38.86
directie@bubaodebremberg.net

 

Een kind is pas ingeschreven in onze school als de ouders schriftelijk instemmen met het pedagogisch project en het schoolreglement. Eenmaal ingeschreven, blijft het kind bij ons ingeschreven. De inschrijving stopt enkel wanneer de ouders beslissen om het kind van school te veranderen of bij een definitieve uitsluiting als gevolg van een tuchtmaatregel. Bij elke wijziging van het schoolreglement zullen we terug jullie schriftelijk akkoord vragen. Indien jullie niet akkoord gaan met de wijzigingen, dan wordt de inschrijving van jullie kind beëindigd op 31 augustus van het lopende schooljaar. Bij de inschrijving gaan we ervan uit dat beide ouders instemmen met de inschrijving. Indien we op de hoogte zijn van het niet-akkoord van één van beide ouders, kunnen we het kind niet inschrijven. Opdat een kind ingeschreven zou kunnen worden in onze school, dient het CLB een IAC verslag op te stellen waarin vermeld staat voor welk type en niveau(basis/secundair) buitengewoon onderwijs de leerling in aanmerking komt en wat de ondersteuningsbehoeften van de leerling zijn. Onze werkwijze bij de inschrijving van de leerlingen is als volgt:

​

1. Eerste contactname
Kinderen die binnen onze school worden ingeschreven kunnen vanuit verschillende diensten naar onze school doorverwezen worden. Dit kan gaan via een begeleidend CLB, thuisbegeleidingsdiensten, Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen,… Daarnaast kunnen ouders ook zelf de stap naar onze school zetten. Meestal gebeurt dit eerste contact telefonisch met de directie of orthopedagoge, waarna een afspraak gemaakt wordt voor een eerste kennismakingsgesprek.
In dit eerste gesprek gaan we na of de leerling met zijn specifieke opvoedingsbehoeften binnen onze school de aangewezen aanpak kan krijgen en of hij/zij over het juiste ‘verslag’ beschikt.

Verder wordt er getracht al enige informatie te verkrijgen omtrent leeftijd en ontwikkelingsleeftijd, niveau van functioneren (taal, motoriek, zelfredzaamheid,…), eventuele diagnoses en verdere anamnese in functie van de onderwijsbehoeften.
Indien de hulpvraag overeenstemt met ons aanbod, worden de ouders/opvoeders/ begeleidende hulpverleningsdiensten uitgenodigd voor een rondleiding in onze school.

​

2. Kennismakingsgesprek
Tijdens dit gesprek, dat geleid wordt door de directie en/of de orthopedagoge, wordt in eerste instantie de werkwijze van onze school voorgesteld. Aan dit gesprek wordt ook een rondleiding in de klassen gekoppeld. We bezoeken dan vooral die klassen die aansluiten bij het ingeschatte ontwikkelingsniveau van het kind. In de klassen geven de klasleerkrachten wat meer uitleg over de inhoud en werking van hun klassen. Eveneens geven de paramedici wat uitleg over hun therapie en werkwijze.
Naast het voorstellen van onze school, ons opvoedingsproject en schoolreglement, bieden we ouders de mogelijkheid om wat extra informatie over het kind te bespreken in functie van het inschalen van de onderwijsbehoefte van de leerling. Dit kan gaan over:
ï‚·   - leeftijd en ontwikkelingsleeftijd
ï‚·   - niveau van functioneren (taal, motoriek, zelfredzaamheid,…)
ï‚·   - anamnese
ï‚·   - geraadpleegde diensten
ï‚·   - sociale gegevens (bv. gedrag van het kind thuis,…)


Verder worden ook wat meer praktische elementen besproken zoals het leerlingenvervoer, het middagmaal, voor- en naschoolse opvang,…
De ouders krijgen een schoolbrochure waarin nuttige informatie staat en het schoolreglement.
We vragen de ouders of ze ons nadien een seintje willen geven m.b.t. het al dan niet inschrijven van hun kind in onze school. Indien zij zelf geen contact meer met ons opnemen, zal de school hen na enkele weken nog eens telefonisch contacteren. Bij niet-inschrijving wordt er geïnformeerd naar de redenen die hiertoe aanleiding boden.


3. Inschrijvingsgesprek

Wanneer de ouders beslissen om hun kind in onze school te laten inschrijven, worden zij nog op gesprek verwacht om de inschrijving te formaliseren. Tijdens dit gesprek wordt het inschrijvingsregister ingevuld, de vereiste documenten (inschrijvingsformulier, toestemmingsdocumenten,…) ingevuld en wordt het schoolreglement getekend voor akkoord. Ook worden enkele concrete afspraken gemaakt.
De bedoeling van dit gesprek is een nog duidelijker beeld te krijgen van het kind, wat kan bijdragen tot een nauwkeuriger inschatten van de gepaste groep waarbij de leerling in aanvangsfase kan aansluiten. In praktijk gebeurt het ook dat stap 2 en 3 (kennismakingsgesprek en inschrijvingsgesprek) gelijktijdig doorgaan.

​

4. Interne screening
Eens de leerling binnen onze school gestart is en binnen een bepaalde pedagogische eenheid werd opgevangen, vindt een multidisciplinaire screening plaats. De aanpak van nieuwe leerlingen wordt na 4 weken besproken met het klasteam op een klassenraad.
Paramedici screenen de leerling voor hun vakgebied en besluiten na teamoverleg welke en hoeveel therapie deze leerling nodig heeft. Ook de leerkrachten en de betrokken klastitularissen trachten zich in de eerste periode een zo concreet mogelijk beeld van de leerling te vormen. De resultaten van deze eerste screening worden besproken op een klassenraad. Op basis van deze gezamenlijke beeldvorming wordt de in aanvangsfase vooropgestelde pedagogische eenheid bevestigd of gewijzigd. Ook het verdere handelen wordt op deze beeldvorming gebaseerd. Dit wordt ook aan de ouders meegedeeld.


5. Huisbezoek – klasbezoek nieuwe leerlingen
Wanneer er leerlingen ingeschreven worden voor een nieuw schooljaar wordt er steeds een huisbezoek geregeld in de vakantieperiode. De andere leerlingen worden op vraag van de ouders ook bezocht tijdens de zomervakantie. Wij bieden ook de mogelijkheid om eind augustus nog een bezoek aan de school en de klas te brengen.


6. Klassenraden
Nieuwe leerlingen die in de loop van het schooljaar komen, worden na een viertal weken tijdens een klassenraad uitgebreid besproken. Voor de andere leerlingen organiseren we minstens drie maal per schooljaar een klassenraad.

​

​

bottom of page